Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Hasznos információk 

Részletes tájékoztató a középfokú felvételi eljárásról: https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/beiskolazas/2018/kozepfoku_beiskolazas_idopontok_20170815.pdf A középfokú beiskolázással kapcsolatos jogszabályok: https://www.oktatas.hu/kozneveles/kozepfoku_felveteli_eljaras/jogszabalyok   A 6 és 8 évfolyamos gimnáziumok központi írásbeli felvételi vizsgáinak feladatsorai és javítási-értékelési útmutatói a 2016/2017. tanévben: https://www.oktatas.hu/kozneveles/kozepfoku_felveteli_eljaras/kozponti_feladatsorok/2017evi_6_8osztalyos Az előző évek feladatsorai megtalálhatók itt: https://www.oktatas.hu/kozneveles/kozepfoku_felveteli_eljaras/kozponti_feladatsorok   2017. február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, osztatlan mester- és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre. A felvételizők legfeljebb hat helyet (ebből hármat díjmentesen) jelölhetnek meg az E-felvételiben. További információk: www.felvi.hu (Forrás: https://www.oktatas.hu/sajtoszoba/sajtoanyagok/jelentkezes_2016A/)   Megjelent az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.) OM rendelet módosítása, amely tartalmazza a 2017. május-júniusi érettségi vizsgaidőszaktól a szakgimnáziumokban kötelezően választandó szakmai…

Bővebben

Útravaló kezdő gólyáknak

Útravaló kezdő gólyáknak 

A hónapokig tartó várakozás után augusztusban végre minden leendő hallgató a kezében tarthatta a vastag borítékot, mely leendő egyeteméről, főiskolájáról tartalmazott  kulcsfontosságú információkat. Van azonban, amit ezekből a levelekből nem lehet megtudni...Mi lesz másképp?

Bővebben

Pre 1 Next

Útravaló kezdő gólyáknak

  • PDF

A hónapokig tartó várakozás után augusztusban végre minden leendő hallgató a kezében tarthatta a vastag borítékot, mely leendő egyeteméről, főiskolájáról tartalmazott  kulcsfontosságú információkat. Van azonban, amit ezekből a levelekből nem lehet megtudni...
Mi lesz másképp?

Egyetemistának, főiskolásnak lenni mérföldkő az ember életében. Innentől kezdve szabadon rendelkezhetik a saját idejével: a kreditrendszer lehetővé teszi, hogy akkor és azt a tárgyat vegye fel, amelyiket szeretné. A számonkérés módja is nagyon más, mint középiskolában volt, hiszen csak évente kétszer van vizsgaidőszak - lazának tűnik, de legtöbbször felérnek egy-egy érettségi időszakkal, amikor szinte naponta újabb és újabb vizsgákat kell tenni egyenként akár többszáz oldalas könyvek, jegyzetek anyagából. Nem érdemes tehát a tanulást a vizsgaidőszakra hagyni. Az sem  kellemes, ha valaki a kreditrendszer sajátosságai miatt egyre több vizsgát görget magad előtt.
Tanár és diák helyett oktató és hallgató

A felsőoktatásban a tanár-diák kapcsolat is meg fog változni: a tanárok már nem nevelnek, hanem tudásukat adják át majd neked. Mindenkinek a saját érdeklődésén és szorgalmán múlik, milyen mélységben jár utána a témának. Az egyetemen, főiskolán a tanulás nem "kötelező nyűg", hiszen - ideális esetben - mindenki azt tanulja, amit szeretne, amivel a későbbiekben foglalkozni akar, így minél több energiát fektet valaki a tanulásba, annál sikeresebb lehet később a munkaerőpiacon.

A tanulás mellett az egyéb technikai információk, határidők, elvárások észben tartása is a hallgató feladata, például , hogy meddig lehet leadni a házi dolgozatot, mikor lesz ZH, milyen ösztöndíjakat lehet megpályázni stb. Érdemes figyelni a plakátokat, az intézmény honlapját, azonban az első és legfontosabb információs forrás minden egyetemen és főiskolán a Tanulmányi Osztály.
Lehetőségek tárháza

Az egyetemi, főiskolai évek számtalan lehetőséget rejtenek: külföldi tanulás, gyakornoki programok, önkéntesség stb. Az egyetemi, főiskolai évek alatt érdemes minél több területet kipróbálni, hogy kiderüljön valóban a helyes irányba haladunk, vagy esetleg mégis másik pályát kellene választani. Ilyenkor még nem késő váltani.

 

Felvi.hu